Xigaro Bay spräckte nollan

Hampus Eriksson tog sin första tränarseger för året när Xigaro Bay med knapp marginal vann ett breddlopp tillsammans med Leif Eriksson på Umåker på lördagen.

För sexårige Xigaro Bay var det karriärens allra första seger i 31:a starten.

Xigaro Bay stod ensam på tillägg i ett femhästarsfält där loppet var utskrivet för hästar som aldrig segrat tidigare. Från början satt Xigaro Bay som fyra i ett pärlband på innerspår, men 1300 kvar valde Leif Eriksson att gå ut i andraspår och sökte sig successivt fram utvändigt ledaren.

Mitt på sista bortre långsidan tryckte Leif hårt på ledande Digital Yaw i ett försök att komma till spets, men ledaren lyckades svara upp innerspåret genom slutsvängen.

Xigaro Bay hade ändå övertaget in på upploppet och sista biten blev det en annan Skelleftehäst som klev fram och utmanade om segern. Livet De Lux, tränad av Martin Westerlund, galopperade i rygg på ledaren i första sväng och gjorde en jättestor markförlust. Via 1.14,7 sista varvet tog Livet De Lux in väldigt mycket på täten och i mål var hon bara slagen med nos.

Xigaro Bay vann nu på 1.17,5/2160 meter och för Hampus Eriksson var det första segern sedan augusti 2018. För Xigaro Bay var det en välförtjänt triumf då han tagit trea andraplatser tidigare i år och hela tiden sänkt sina tider.

Amalia Larssons nyförvärv Rappjerv slutade trea i ett kallblodslopp på 1.29,4/2180 meter. Från dubbla tillägg hittade Amalia en bra position i tredje ytter efter en bit och satt kvar där fram till upploppet. Rappjerv avslutade sedan helt okej över målrakan och var bara en knapp längd efter vinnaren i mål.

Femårige Ennos Opal, tränad av Lena Dahlbäck, rekordsänkte till 1.36,8/2160 meter i karriärens andra start och slutade tvåa, bara slagen med huvud av favoriten Vännfors Grynet.

Notabelt är att Erika V Nilsson körde sina första lopp sedan 2012 den här tävlingsdagen och hon gav Ennos Opal en fin resa på innerspår innan hon styrde ut till attack i tredjespår 400 kvar.

Fyraåringsstoet Smedsmyrans Tindra, tränad av Jerker Bjurman och körd av Mikael Lindqvist, var trea från ledningen i sin debut på 1.38,0/2140 meter.

Skellefteåtravet hade två kuskar som körde sitt allra första tävlingslopp med stor häst denna tävlingsdag.

Tilde Eriksson hade två styrningar och fick den tuffa uppgiften att leda volten från innerspår med båda.

I båda loppen hamnade Tilde en bit ner i kön, men hon gjorde bra vägval till slut och blev sjua med Okinawa Roc och femma med Jayna Leejs.

Hanna Gustafsson fick köra Polar Aurora i sitt debutlopp och såg ut att kunna hitta en bra position från bakspår på tillägg, men efter 100 meter galopperade Polar Aurora och hamnade sedan omöjligt till i kön i ett stort fält.

Senaste nyheterna

En trevlig årsfinal

Försenat tåg

Lia Stubin vann i Umeå

Två skellefteåsegrar i Boden

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge