Forspärla SM-trea

Nioåriga Forspärla, tränad av Jan Gustavsson, bärgade en tredjeplats vid lördagens Sto-SM på Hagmyren och tjänade 62 500 kronor. Detta innebär att Forspärla passerade en miljon kronor i insprungna pengar i sin 89:e start.

– Man vill alltid vinna, men hästen gör alltid sitt och då får man vara nöjd ändå, säger Jan Gustavsson.

Från ett femtespår bakom startbilen hittade kusken Jens Eriksson tredje par utvändigt med Forspärla. 800 kvar stötte man ut Klack Vilja som satt i paret framför och fick då rygg i tredjespår.

Mitt på sista långsidan tappade favoriten Granetta stilen i ledningen och Silver Jossan tog då över täten. Samtidigt kunde Alfie smita ut från sitt invändiga läge och kom upp som tvåa i slutsvängen.

– Chansen till seger försvann i det läget. Forspärla tappade ett par längder på Silver Jossan och Alfie, då hon var ute i spåren, säger Jan Gustavsson.

Forspärla höll farten starkt där bakom på 1.24,7a/2140 meter och mitt på upploppet fokuserade Jens Eriksson mest på att säkra tredjeplatsen.

Silver Jossan vann SM-loppet på nya rekordet 1.24,0.

– Silver Jossan gick större delen av loppet i dödens och var hur som helst en värdig vinnare, säger Jan Gustavsson.

Forspärla hade inte startat sedan 9 augusti på Dannero, då hon var fyra i Svenskt Travsports Guldtäcke.

– Det blev inte som jag tänkt med matchningen i sommar, då Forspärla hade halsinfektion då hon startade i Lycksele. Hon fick medicineras efter det och så vi fick ta hänsyn till karenstider, vilket gjorde att vi missade ett tilltänkt lopp. Jag hade helst sett att Forspärla fått något till lopp inför SM, men nu fanns inga passande lopp sista veckorna, säger Jan Gustavsson.

Nästa start kan bli V75 hemma på Skellefteåtravet den 3 oktober.

– Jag har inte tittat så djupt på kommande starter, men V75 på hemmaplan ligger rätt till i tiden och det kan bli så att Forspärla får starta där även fast det lär bli ett tufft lopp, säger Jan Gustavsson.

Forspärla gick nu upp som Skellefteåtravets vinstrikaste häst i år. På tio starter har hon tjänat 268 500 kronor.

Senaste nyheterna

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge

Ändrad provloppsdag

INSTÄLLT