Forspärla SM-trea igen

I karriärens 90:e start gjorde Jan Gustavssons miljonsto Forspärla montédebut.

Det slutade med en meriterande tredjeplats i Monté-SM på fredagskvällen tillsammans med Erica Guldhag.

För knappt två veckor sedan slutade Forspärla trea när Sto-SM för kallblod avgjordes på Hagmyren och Jan Gustavssons nioåring passerade då en miljon kronor i insprungna prispengar.

Efter att ha testats i ett snabbjobb i monté med Erica Guldhag förra helgen på Skellefteåtravet blev den fortsatta matchningen klar och det innebar att Forspärla fick göra montédebut i riktig tuff konkurrens vid Monté-SM på Bergsåker på fredagskvällen.

En uppgift som det nioåriga stoet löste på ett mycket bra sätt. Faktum är att Forspärla hade grepp om SM-loppet i mitten av slutsvängen, men på upploppet blev Don Viking och Alfie för svåra att stå emot.

Forspärla fullföljde ändå starkt på 1.24,9a/2140 meter.

Från spår åtta bakom startvingen kom Erica Guldhag ner i en bra position i tredje ytter samtidigt som det blev hårt tempo i täten där ledande Eldvin öppnade på 1.20,9 första 500 och 1.23,4 första varvet.

Drygt 900 kvar anföll Don Viking från fjärde par utvändigt och Guldhag bestämde sig sent för att svara på attacken. Forspärla gick sedan mycket starkt på sista långsidan och 450 kvar tog hon över ledningen från Eldvin.

Umåkerhästen Don Viking blev perfekt framdragen av Forspärla och var i en klass för sig när det skulle avgöras på upploppet. Tillsammans med Lena Fritz vann Don Viking med hela åtta längder på nya svenska rekordet 1.23,6 och tog hem segerchecken på 150 000 kronor.

Forspärla fick 37 500 kronor för tredjeplatsen och har nu dragit in 306 000 kronor på elva starter i år och är fortsatt Skellefteåtravets vinstrikaste häst under 2020.