Månsson storhandlade

Skellefteåtravets proffstränare Christian Månsson gör en storsatsning på toppstammade unghästar.

Vid den digitala auktionen Sweden International Yearling Sale köpte Månsson in tre ettåringar för den sammanlagda prislappen 1.280.000 kronor.

Det är högst ovanligt att det ropas in unghästar till Skellefteregionen, då det handlar om prislappar i den här storleksordningen

– Hästägare som sedan tidigare har starthästar i min träning vill nu satsa på unghästar och det känns grymt kul, säger Månsson.

Unghästarna som ropades in på Sweden International Yearling Sale är följande.

Pavlova Vixi. Ettårigt sto efter Trixton. Såldes för 420.000 kronor.

Pila Håleryd. Ettårigt sto efter Bold Eagle. Såldes för 420.000 kronor.

Milan Di Quattro. Ettårig hingst efter Propulsion. Såldes för 440.000 kronor.

– Innan auktionen hade jag sett ut fem hästar som jag var intresserad av och jag hade såklart en budget att hålla mig till. De här tre hästarna var jag mest angelägen om och det är fantastiskt kul att få chansen att köpa så här fina hästar. Jag är väldigt nöjd med utfallet, säger Månsson.

Anmärkningsvärt är kanske att Månsson ropade in en ettåring som har Propulsion som fader.

– Det pågår ju en utredning om Propulsion, men ST har gett besked att hans avkommor inte kommer påverkas av eventuella konsekvenser för Propulsion och dennes avelskarriär.

– Antagligen kommer det bara att finnas ett begränsat antal avkommor efter Propulsion och det känns spännande att ha en av dem, säger Månsson.

På grund av coronapandemin blev det en digital auktion den här gången.

– En ovanlig sits, men frånsett att arrangören hade tekniska problem och fick skjuta på sluttiderna ett par gånger så flöt det på bra.

– Vid så här stora auktioner är man van vid att man sitter där live och sedan kan gå ner och klappa hästarna som man ropat in, men i framtiden får man nog vänja sig vid att allting blir mer digitalt. Det går åt det hållet vad gäller ganska mycket.

När hästarna anländer till stallet i Myckle är osäkert.

– Vi får se hur det löser sig med transporter. Hästarna är uppstallade på helt olika platser. En av dem är uppfödd i Danmark och står kvar där.

Totalt var 128 ettåringar till salu på auktionen. 81 av hästarna såldes vilket ger en försäljningsprocent på 63. Snittpriset var 387.901 kronor och medianpriset uppgick till 280.000 kronor.

Senaste nyheterna

En trevlig årsfinal

Försenat tåg

Lia Stubin vann i Umeå

Två skellefteåsegrar i Boden

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge