Persson höll sig framme

Femårige Kaptah, tränad av Petri Salmela, vann årets upplaga av anrika Midsommarlransen tillsammans med Per Linderoth.

Kalla Midsommarkransen gick till Bellfaks och Jan-Olov Persson (bilden). Samma tränare tog också en dubbelseger i finalen i Bodbäckspålles fyraåringsserie genom Fräcke Prins och Tekno Viking.

Från 20 meters tillägg kunde Kaptah och Per Linderoth köra sig till ledningen redan efter 600 meter i Midsommarkransen. Det visade sig vara ett vinstgivande drag när Linderoth sedan kunde sätta tempot till 1.16,2 första 2000 meterna.

Sista varvet drog Kaptah på 1.13,2 och då var det ingen som kom nära honom till slut. Segermarginalen ner till favoriten OnTrack He’s Black blev 3,5 längder. OnTrack He’s Black anföll från fjärde ytter 1150 kvar och hade hemmahästen Zorro Swing i sitt släptåg. 550 kvar kom favoriten ner i andraspår, men då hade Kaptah ryckt loss med ett par längder och det övertaget släppte han aldrig. OnTrack He’s Black fick nu nöja sig med andraplatsen medan Zorro Swing med Jens Eriksson slutade trea.

I Kalla Midsommarkransen blev det flera ledarbyten framme i täten och det gjorde att Bellfaks till slut hamnade perfekt till i andra par utvändigt. Drygt 600 kvar styrde Jan-Olov Persson ut till attack och redan mitt i sista sväng svepte han förbi ledande Björlifant. Till slut blev segermarginalen en säker längd före Don Viking/Ove A Lindqvist och segertiden skrevs till 1.26,4/3180 meter.

I finalen i  Bodbäckspålles fyraåringsserie gick segern till favoriten Fräcke Prins med Mats E Djuse i sulkyn. Djuse tog en lugn start, men hamnade ändå bra till i andra ytter i det lilla fältet. När stallkompisen Tekno Viking övertog ledningen 900 kvar blev Fräcke Prins utan rygg i andraspår, men det spelade ingen roll. För dagen var han den klart bästa hästen i loppet och han vann nu ohotad med två längder på nya rekordet 1.26,2/2160 meter.

Hemmahästen Guldhagens Leopold med Christian Månsson hängde med riktigt bra från tredje par invändigt. Guldhagens Leopold sänkte sitt rekord med hela 3,5 sekunder till 1.28,1/2140 meter och tjänade 13 500 kronor som fyra.

En av kvällens allra bästa prestationer gjorde Solvallahästen Gerry, som knallade 1.12,5a/2140 meter i Cementcuoen för fyraåringar. Kusken Per Linderoth satte in en mäktig attack 550 kvar från andra ytter och Gerry avslutade sedan med 1.09,5 sista 500 trots att det varit bra tryck på loppet hela vägen.

Hemmahästen Jelmer Boshoeve satt bra till i rygg på ledaren, men hamnade i rygg bakom en galopperande konkurrent 550 kvar och tappade då kontakten med täten. Christian Månssons häst hängde ändå med på nya rekordet 1.14,1a/2140 meter som femma och tjänade 5 500 kronor.

Hemmakusken Jens Eriksson fick återigen chansen bakom Petri Salmelas treåring Yaz Hanover och det slutade med en ny seger. Jens satte sig tvåa i ett pärlband innan han klev ut utvändigt ledaren 1100 kvar. Stallkompisen Amperage Hanover kunde tassa med i rygg där bakom, men när denne försökte gå i närstrid till slut så borrade Yaz Hanover bara ner sig och höll undan med en halv längd efter ett slutvarv på 1.13,5.

Jens Eriksson tog också en andraplats med lånestyrningen Myrsjös Ruter Ess som var tvåa i Sprinterpokalen för kallblod bakom vinnarekipaget Lillfax/Ove A Lindqvist.

Jens var också tvåa med egna träningshästen Alpha Estate som var en positiv överraskning i stonas midsommarkrans där hon tjänade 25 000 kronor som tvåa. Alpha Estate fick en fin resa i tredje par invändigt och sedan kom hon fram ett hack till rygg ledaren in i sista sväng. På upploppet försökte hon utmana ledande Special Mystery, men Mika Haapakangas fyraåringssto höll undan med en hals. Både ettan och tvåan landade på 1.15,9/2140 meter.

Andraplatser blev det också för hemmahästarna A.W’s Fastlight (Christian Månsson) och Brida (Anki Frisk). A.W’s Fastlight var nästan värd att vinna sin debut då han hade en kort galopp efter 350 meter. Efter att ha kopplat grepp 50 kvar blev han nu snöpligt målfotoslagen av Killer Queen Boko/Robert Dunder.

Brida gjorde en bra comeback efter att ha varit borta en dryg månad efter en lättare skada. Från tredje ytter avslutade hon med 1.14,0 sista varvet och landade på nya rekordet 1.15,2/2160 meter. Hon var dock utan chans att nå ledande Solängethästen Gun Runner med Susanne H Osterling.

I montéloppet gjorde Thelma Ragnarssons Datastrom Am en positiv avslutning som trea med Melinda Renman på ryggen. Segern gick till Miss Golden Quick och Lena Fritz.