Körlicensarna – vilka är dom egentligen ?

Visst blir man lite nyfiken på vilka som har målet att ta körlicens? Vem är dom egentligen?

En väg att komma in i vår härliga sport är att födas i en travfamilj! En annan väg är att bli ponnykusk och sen välja  att fortsätta med stor häst! En ingång kan också vara att just besöka Travskolan när de anordnade öppet hus-dag och fastna för detta!
Presentation av våra härliga kursdeltagare som  håller på att köra licenslopp för att köra lopp med stor häst.

Emilia Eriksson heter jag, är 19 år och går just nu sista året på Ekonomilinjen på Anderstorpsgymnasiet. Förutom att plugga och jobba på Schenkers terminal är jag Travskoleledare på travskolan, ledamot i Sleipner Skellefteå styrelse, B-tränare med min egen Nesvik Oda på listan och sporadisk hästskötare.

Jag kommer inte från någon hästfamilj och framförallt inte trav. Red på ridskola från 7 till 15 års ålder och ramlade in på travskolan av en slump vid 14 års ålder. Tog ganska snabbt ponnylicensen och började sedan specialidrott i ettan på gymnasiet hos Christian Månsson, så det blev ganska naturligt att kliva över till de större, och på det spåret har det fortsatt. Mina ambitioner för 2020 är att fortsätta utvecklas på alla möjliga fronter av travsporten och som människa. I och med att jag tar examen i år är framtiden lite oklar och vi får se vad den har att erbjuda. Men för tillfället ligger fokusen på Nesvik Oda nära om hjärtat.

Mitt namn är Hanna Gustafsson, jag är 17 år och kommer från byn Hjoggböle som ligger cirka en mil utanför stan. Jag läser Ekonomiprogrammet med inriktning Ekonomi.

Jag tränar för tillfället Forsvira och mitt russ Mellanbyns Brego men jag hjälper även pappa mycket med Forspärla. Travsporten har gått genom generationer i släkten så att jag också hamnade här är ingen direkt slump. Eftersom mamma och pappa alltid haft travhästar blev det fort en vardag för mig.

Målen för 2020 är att Forspärla ska bli ett miljonsto men även att Forsvira ska få komma tillbaka efter sitt 2 års långa uppehåll, för ponnyn Bregos del ska jag bara träna på och se vart det tar oss.

Hugo Lundgren heter jag, är 17 år gammal och bor inne i stan. Jag går första året på fordons och transportlinjen på Anderstorpsgymnasiet. På fritiden har jag svårt att ta det lugnt så det är oftast full rulle hela tiden. Stor del av tiden tillbringar jag på travbanan där jag har en egen ponny men är även involverad i travskolans verksamheter som ledare men också skötare på varmblodet Case Study och russet Ekslätts Fantasos. Jag äger och tränar själv min 5 åriga ponny L.A.Amarone som har bott hos mig sen i december. När jag väl har tid över så jobbar jag kvällar och helger som värd på McDonald’s här i Skellefteå.

Redan sedan barnsben var travet i fokus i familjen. Det var bara att hålla ”klaffen” när mormor och morfar tittade på V75 ;). Mormor Ullas pappa Börje Kågström höll på med trav och var känd för att ta på sig lite svårare typer av hästar. Men även morfar Christer Lundgren hade travhästar och han är mycket glad över att jag och han delar samma intresse. Det var först för nåt år sedan som intresset för trav började framträda och sedan dess har det gått fort framåt. Det började egentligen med att jag fick följa med min kusin Tilda i stallet och jag blev mer och mer intresserad och tillslut började jag gå kurs på travskolan, sedan började jag som skötare och nu i december skaffade jag mitt eget russ. Mitt mål under 2020 är att min ponny Amarone ska kunna tävla och kanske svänga förbi vinnarcirkeln någon gång. Nu är ponnytävlingarna tyvärr inställda men vi hoppas med att de lugnar ner sig så att vi kan starta i 5-årsbaggen på Visbytravet. Mitt andra mål är att jag ska ta ut min storhästlicens och att nästa år ta ut B-tränarlicens och köpa en storhäst när jag har fyllt 18.

Mitt namn är Tilde Eriksson, jag är 16 år gammal och bor i Ursviken, Skellefteå.
Jag går första året på gymnasiet och läser Samhällsprogrammet.

Jag tränar just nu två ponnyer, Revansch och Extrem Set, utöver det hjälper jag ofta till att träna de andra hästarna på gården som pappa Jens har i träning. Jag är uppväxt i en familj där större delen av släkten håller på med travhästar, dag ut och dag in, vilket gjort att även jag fastnat för detta.

Målen för mig under 2020 är att ta storhäst-licensen, eventuellt göra någon start och framförallt ha roligt under kanske det sista året med ponny.
Målet för hela stallet är såklart att slå 2019’års siffror, även om det är en tuff uppgift så ska vi försöka!

Sanne Norgren heter jag, är 28 år och bor tillsammans med mina tre barn, sambo och två hästar (Unique Cash och Timetoshine) på en gård i Skråmträsk. Är för tillfället mammaledig men innan de så jobbade jag som flisbilschaufför.

Jag har sen barnsben haft en stor kärlek till djur överlag, men framförallt hästar. Min pappa bor bara någon km ifrån Bertil Ådin, där jag spenderat mååååånga timmar under min uppväxt. Jag började som många andra med ponnytrav när tiden var inne, tog licensen och körde några lopp med min egna ponny Bortzé, eller Borsten som han många gånger fick heta, både på banan och utanför 😂  Gick sedan Naturbruksgymnasiet i Burträsk med inriktning trav. Mina mål är väl framförallt att få bli klar med licensen en gång för alla (trots min enorma nervositet) och sen få komma ut å köra lopp, att få min egen uppfödning (Timetoshine) till start och få köra honom själv i loppen är något jag drömt om sen han va någon dag gammal.

Jag heter Tindra Lundgren, är 17 år och kommer från en liten by i utkanten av stan. Jag går andra året på Anderstorpsgymnasiet med inriktning samhälle där jag även har LIU som individuellt val med inriktning trav och är hos Christian Månsson 2 gånger i veckan. Själv äger och tränar jag ponnyn Gummelios men sköter även träningen för ett av travskolans varmblod, Forsyth Action.
Utöver skolan och stallet jobbar jag även som ledare på travskolan samt på McDonald’s och när jag väl har tid även spenderar tid med vänner. Jag har ingen travbakgrund i släkten utan mitt hästintresse började istället på ridskolan där jag höll till ett bra tag innan jag av en slump hamnade på travskolan under ett öppet hus. Sen dess har jag fastnat helt för travsporten och hunnit både köra och rida lopp på ponny under de snart 3 år jag haft ponnylicensen.

Under 2020 hoppas jag såklart på bra resultat inom ponnytravet när det förhoppningsvis kommer igång igen och att ponnyn får visa lite mer av sin kapacitet. Målet är ju självklart även att bli klar med storhästlicensen för att sen kunna börja på även montén som är mitt stora intresse. Planen är väl att inom en snar framtid även börja leta efter storhäst, men innan dess hoppas jag att ponnyn börjar få upp farten lite så att jag kan känna mig klar där innan jag ger mig ut på nya äventyr.

Erika Nilsson, 34 år
Jag började med ponnytrav som 12-åring och på den vägen är det. Tog B tränarlicens och körlicens första gången i 20 års åldern.

Nu är det dags igen efter flera års uppehåll i tävlingssulkyn. Jag har alltid haft travhästar och tränat själv tillsammans med min mor. En familjehobby helt enkelt.

Några fina segrar har det blivit. Äger ingen häst idag men vill komma igång och köra lopp för att hålla igång mitt intresse. Blir en ny häst i framtiden. Men just nu satsar vi på barnen som tar ponnylicens och har fått låna sig en ponny för träning och tävling. Driver eget företag inom skönhetsbranchen som nagelterapeut. Ett kreativt och roligt jobb. Men travet lockar alltid! Min målsättning med att ta tillbaka licensen är att komma igång igen och få fler kvinnor att våga satsa som kusk. Vi behövs också, och vi måste våga för att vinna!👊

Dessutom kör också Travskoleansvarig Moa Säll för licens.  Anna Lindmark kompletterar sin körlicens.
Melinda Renman kompletterar sin montélicens.
Maria Johansson är ansvarig utbildare.

Senaste nyheterna

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge

Ändrad provloppsdag

INSTÄLLT