Jens belåten med åkturen

På en snabb sommarbana blev det många fina tider när Skellefteåtravet tävlade i solsken under tisdagskvällen.

Hemmalaget tog fyra andraplatser genom Orion Kiro, Laxfaks, Lexington Tooma och Ravn Kiro. Dessutom vann Jens Eriksson med Petri Salmela-tränade Yaz Hanover (bilden).

Trots ett ganska tufft upplägg kom treåringen Yaz Hanover hem på fina 1.15,8/2160 meter och vann enkelt med 3,5 längder före O.K Nalan.

– Han var verkligen läcker att köra. Petri Salmela ringde under eftermiddagen och berättade att det här var en härlig jänkare. Och det hade han helt rätt i. När jag manade på hästen så ökade han bara steglängden och som det kändes kunde han ha fortsatt i samma tempo ett halvvarv till. Efter den här åkturen blev jag själv sugen på att köpa en unghäst efter Trixton, säger Jens Eriksson.

Petri Salmela har en helt annan segerprocent i år jämfört med de senaste åren och tog nu ytterligare en tränarseger när debutanten Her Highness Sisu skrällvann ett treåringslopp för ston. Antero Heinonen gav hästen en fin resa i rygg på ledaren och kunde sedan avgöra via open stretch efter att ledande Global Blind Date galopperat i slutsvängen.

Lexington Tooma slutade tvåa på fina 1.13,6/2160 meter i sin första start för Jens Eriksson. Lexington Tooma blev dock regelrätt besegrad av Dannerohästen Everest Sisu, som odriven vann med två längder efter ett slutvarv på 1.11,9.

– Jag hade tänkt att ge Lexington en snäll ryggresa. Men han nöp iväg själv från start och när vi hamnade utvändigt ledaren efter en bit var det läge att testa för ledningen. Sedan vi kommit till första varvet på 1.14,6 ville jag ta det lugnt en bit, men då pressade Ingvar Nyberg upp farten ännu mer utvändigt och 700 kvar valde jag att släppa. Everest Sisu var verkligen bra idag och Lexington hade inte mer att komma med, även om han fullföljde starkt som tvåa, säger Jens Eriksson.

Laxfaks var klart positiv som tvåa i sin fjärde start för Lise-Lotte Lindkvist. Efter en tappstart avancerades Laxfaks fram utvändigt ledande Stålviktor dryga varvet från mål. Stålviktor med Mats Gällerstedt höll undan med en säker längd till slut på nya rekordet 1.26,5a/2140 meter, men Laxfaks kämpade till sig andrapriset där bakom och den här insatsen var verkligen ett fall framåt.

Jerker Bjurmans treåring Ravn Kiro rekordsänkte till 1.30,2/2180 meter i sin fjärde start, men var ändå utan chans mot norske Langlands Hövding som dånade runt i 1,25-fart där framme under slutvarvet och vann med över 50 meter till slut. Ravn Kiro tjänade 25 000 kronor som tvåa och slog resten av fältet med stor marginal.

Jerker Bjurmans stall tog ytterligare ett par framskjutna placeringar den här kvällen. I det inledande loppet var Orion Kiro tvåa och Kanape trea bakom en överlägsen norsk vinnare i form av Emely Viking.

Orion Kilo gjorde sin femte start i livet och har sänkt sina tider hela tiden. Nu rekordsänkte hon till 1.32,7/2160 meter.