Hemmalaget dominerade

Det blev hela fem hemmasegrar vid torsdagskvällens breddloppstävlingar på Skellefteåtravet. Detta genom kvintetten Risåberra, Alpha Estate (bilden), Winchester Bay, Forspärla och Florianne.

Ett extra grattis till Åsa Nyström som fick sitt livs första tränarseger när nioårige Winchester Bay spurtade till knapp seger tillsammans med Christian Månsson i sulkyn.

Christian Månsson tog en dubbelseger som kusk och är nu uppe i sex kusksegrar totalt under 2020. Månsson brukar vanligtvis mest köra sina egna träningshästar, men nu vann han åt två olika amatörtränare.

Bakom Åsa Nyströms Winchester Bay var han bra med från start och fick tredje par invändigt initialt. Det blev dock flera ledarbyten där framme och varvet från mål låg Winchester Bay bland de sista i fältet i femte par invändigt.

I sista sväng kom nu Winchester Bay ut ett spår och in på upploppet hittade Månsson fritt spurtutrymme. Winchester Bay avslutade då bäst av alla och via 1.12,8 sista 400 lyckades han sätta nosen först på mållinjen före Green Keeper U.S.

Segern var den första för Winchester Bay sedan han köptes till Skellefteå i slutet av 2018. Den kom dock inte helt överraskande då hästen visade klar uppåtform när han var trea på Umåker i starten innan.

Segertiden blev 1.16,1a/2140 meter. Plus också till trean Bailiff, tränad av ”Kove” Eriksson, som reparerade en startgalopp starkt och klockades till 1.15,3/1900 meter i sin upphämtning.

– Det känns såklart bra att få ta sin första tränarseger. Winchester Bay har dragits med en del halsproblem sedan han kom hit, men nu har han fått vara frisk ett tag och då har vi kunnat träna på, säger Åsa Nyström efter segern.

Christian Månsson vann också med Fredrik Moréns fyraåringssto Florianne, som lyckades avgöra via open stretch i en snabb avslutning. I ett långlopp satt Florianne som fyra på innerspår innan Månsson gled ut i andraspår 850 kvar och började avancera. Florianne var snabbt uppe som tvåa, men hade några längder att plocka in på nya ledaren Wretched. Via 1.13,3 sista 600 lyckades nu Florianne fånga in ledaren till slut och ta sin andra seger för säsongen. Segertiden blev 1.19,4a/2640 meter.

Bertil Ådin tog en tränardubbel i ett kallblodslopp då Risåberra vann före stallkompisen Philip. För Risåberra var det andra raka segern och precis som vid förra segern på Umåker kördes han av Mats Gällerstedt.

När Risåberra avancerat upp som trea från tillägg tog han sig en galopp 1300 kvar och tappade en del mark på täten, men han hämtade snabbt ifatt och via ett slutvarv på 1.30,3 vann han med klara 2,5 längder till slut före Philip med Bertil Ådin i sulkyn. Segertiden för Risåberra blev nya rekordet 1.32,9/2160 meter.

Alpha Estate tog karriärens andra seger i sin 33:e start. Femåringsstoet som tränas av Jens Eriksson tog nu  första segern sedan treåringssäsongen, då hon serverades ett fint lopp i rygg på ledaren av Leif Eriksson. Det var bra tryck där framme under slutvarvet där favoriten Caribbean Blue Ås pressade på ledande Simon Angel och sista biten in mot mål var Alpha Estate den som höll farten bäst. Segertiden skrevs till 1.15,6/2160 meter.

Jan Gustavssons Forspärla tog karriärens 14:e seger när hon vann på nytt banrekord från 60 meters tillägg. Kusken Jan Norberg hittade ett bra slagläge i tredje ytter ut på slutrundan och blev sedan perfekt framdragen av Stålville fram till upploppet. Forspärla avgjorde enkelt med två längder till slut före Stålville och segertiden blev finfina 1.25,0/2200 meter. Plus också till trean Bläs Laban som drog på i bra fart i ledningen hela vägen.

Jet Crosser med Roger L Berglund spurtade till sig en andraplats efter en invändig resa i det inledande loppet.

En andraplats blev det också för Per Gustafssons Järnsaxa som rekordsänkte till 1.29,7a/1640 meter trots att han hamnade utvändigt ledaren efter 500 meter. Järnsaxa tog över ledningen när Tåga Ted galopperade i spets 500 kvar och till slut fick han motvilligt ge sig mot Röyns Kristine med knapp marginal.

Senaste nyheterna

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge

Ändrad provloppsdag

INSTÄLLT