Risåvinnie tog sig förbi

Christian Månssons Risåvinnie (bilden) tog karriärens första seger vid söndagens tävlingar på Umåker. Månsson var också tvåa med Ros Svarten, som var ytterst nära att vinna i sin comeback.

Även för Gabriella Laestander blev det en seger och en andraplats på Umåker.

I sin sjätte start spräckte femåriga Risåvinnie sin segernolla när hon vann på 1.36,0/1640 meter på en smetig och krävande bana. Förstapriset var 25 000 kronor. Där bakom avslutade Kolnes Ida/Tina Edström helt okej som trea efter att ha suttit en bit ner i fältet.

– Det började bra då vi fick en bra start och hamnade i rygg på ledaren. När jag sedan styrde ut till attack på upploppet så visste hon inte riktigt vad hon skulle göra, men vi tog oss förbi ledaren till slut, sade Christian Månsson i segerintervjun.

Risåvinnie ägs av Ulf Finnsson och Christians svärfar Ingemar Rehnfors.

– Det är mest svärfar som kör hästen i jobben, säger Christian Månsson.

Ros Svarten gjorde sin första start sedan midsommarhelgen 2018 och var mycket positiv som tvåa i sin comeback. Från tillägg hamnade Ros Svarten bra till i tredje ytter varvet från mål och drygt 500 kvar fick Månsson läge att flytta ut i tredjespår.

Ros Svarten fick draghjälp genom slutsvängen innan han styrdes ut till eget anfall in på upploppet. Det blev en stenhård slutstrid mellan flera hästar, men målfotot visade att ledande Berglund Svarta höll undan med ett huvud före Ros Svarten som landade på 1.29,8/1660 meter. Andraplatsen var värd 17 500 kronor.

Gabriella Laestander hade också en bra söndag på Umåker då det blev seger för Digital Asset inom Grand Slam 75 och en andraplats för Gelato. De två fyraåringarna tjänade 25 000 respektive 17 500 kronor.

Digital Asset tog över ledningen in i första sväng, men Ove A Lindqvist valde att släppa när B.W.T Devil kom med en snabb attack från bakspår. Det visade sig vara rätt beslut då Mika Forss drog undan i spets genom slutsvängen och på så vis fick Digital Asset fritt spurtutrymme.

Över upploppet avgjorde Digital Asset med en säker längd på 1.20,0a/2140 meter och tog därmed sin första seger i Gabriella Laestanders regi.

– Hästen var jättefin och det var bra med krafter kvar i mål, sade Ove A Lindqvist i segerintervjun.

Gelato var ute i tuffare fyraåringslopp och var tvåa från rygg ledaren på 1.17,7a/2140 meter. Det dröjde tills sista 75 meterna innan Gelato fick helt fritt och det var för sent för att kunna bli ett hot mot vinnande Bang Boomerang, som avgjorde säkert från positionen utvändigt ledaren.

Xigaro Bay, tränad av Hampus Eriksson, var delad tvåa på 1.18,6a/1640 meter och tjänade 14 250 kronor bakom vinnande favoriten Queen Of Knights. Xigaro Bay öppnade snabbt till ledningen, men släppte sedan i utgången av första sväng när Roger Nilsson körde fram med favoriten.