Första för Risåberra

Fyraårige Risåberra, tränad av Bertil Ådin, tog karriärens första seger i sin fjärde start vid Umåkers tävlingar på fredagskvällen.

Detta efter en dramatisk slutstrid där en annan Skelleftehäst galopperade i mål som etta och blev diskvalificerad.

Risåberra gjorde tre starter som treåring, men galopperade då bort sina möjligheter till en framskjuten placering varje gång.

Efter några månaders vinterträning visade Risåberra betydligt takter denna gång, även om det blev en kort galopp på vägen.

Från start tog Risåberra genast hand om ledningen tillsammans med Mats Gällerstedt. Sedan blev det en omotiverad galopp drygt 1200 kvar, vilket gjorde att Risåberra hamnade utvändigt ledaren.

När Ravn Kiro galopperade i täten 500 kvar kunde Risåberra ta över befälet igen. In på upploppet han hade han en klar ledning, men bakifrån kom Storsmäll med Leif Eriksson och närmade sig snabbt. Det blev en hård slutstrid där det snöpligt nog för Storsmäll slutade med målgalopp i samma veva som hon satte nosen först.

Med Storsmälla diskad blev Risåberra överlägsen vinnare på 1.36,8/2140 meter. Detta efter ett slutvarv på 1.33,3. Jerker Bjurmans Ravn Kiro ställde sig i sista sväng och räddade sedan andraplatsen i sin debut.

Kjell Lundmarks Bläs Laban visar allt bättre form och tog nu en andraplats efter en stark slutrunda där han klockades till 1.28,2 från femte par utvändigt. Bläs Laban tvingades ut i fjärdespår i slutsvängen för att runda en trött konkurrent samtidigt som storskrällen Spang Celin fick en betydligt mer spårsnål resa i slutkurvan.

Detta blev loppavgörande då Spang Celin vann med 1,5 längder till slut före Bläs Laban, som landade på 1.29,6/2180 meter. Trea slutade Juliblixten, tränad av Camilla Lövbom-Wiklund, efter en helt okej avslutning från fjärde par invändigt.

Jami Mikkonen tog årets första kuskseger när han hoppade in och körde John Östmans Dazzling Pearl till seger från positionen utvändigt ledaren.