Hallå där Erica Guldhag

Erica Guldhag, framgångsrik montéryttare och B-tränare på Skellefteåtravet, summerar sitt travår 2019 – och berättar om sina förväntningar på säsongen 2020.

Här på hemsidan kan ni läsa en ny tränarintervju varje dag fram till Skellefteåtravets årspremiär den 7 januari.

Erica Guldhag.

Kusk/ryttarstatistik 2019: 90 starter, 12 segrar-15 andraplatser-9 tredjeplatser. 560 946 kronor inkört. (Tog ytterligare en seger i Norge med Little Red Corvette, vilket inte är inräknat i Svensk Travsports statistik).

Tränarstatistik 2019: Inga starter.

Hur vill du summera ditt travår 2019?

– Ja, det har varit ett rekordår på många sätt. Jag tog mig till dubbla SM-finaler och tog fler segrar än någonsin. Antalet körda lopp var också fler än någonsin och vad gäller inkörda pengar mer än fördubblade jag mina siffror jämfört med tidigare. Det känns som att jag det här året fått mer förtroende och jag har onekligen fått rida väldigt fina montéhästar. Segern i montéryttar-SM med Dalforno var en fantastisk upplevelse att få vara med om och det var också stort att kvala in Big Believer till dam-SM där han slutade fyra i finalen. Big Believer ha gjort strålande resultat i monté tillsammans med mig, men det är också en häst som betytt väldigt mycket för mg på ett annat sätt. Jag tog min allra första seger i sulkylopp med Big Believer under det gångna året och efter det fick jag betydligt fler chanser att köra sulkylopp.

Vilken var den största höjdpunkten 2019?

– Självklart segern i monteryttar-SM på Åby. Tidigare har jag inte varit särskilt nära att kvala in till ett sådant lopp, men nu upptäckte jag i slutet av augusti att jag bara var ett par segrar ifrån att ta klivet upp på topp 10 i Sverige. När jag sedan vann med Big Believer och Bläs Linus inom loppet av en vecka tog jag mig upp på tionde plats där det gällde att vara den 30 september för att få rida SM. Veckan innan blev jag sedan passerad av Malin Andersson och åkte ner på elfte plats, vilket kändes snopet när det var så nära. Nu blev det så att jag kom in som reserv när Sofia Adolfsson skadade sig i en olycka bara några dagar innan anmälningarna till SM-loppet.

Vad har du för förväntningar på travåret 2020?

– Jag ska försöka upprätthålla de resultat som jag gjorde 2019 och även göra ett försök att slå siffrorna. Segern i SM gör att jag förhoppningsvis skapat mig ett namn även söderut. Jag hoppas i alla fall att jag ska få chansen i lite större sammanhang.

Vem blir stallets vinstrikaste häst 2020?

– Nyblivna treåringen Guldhagens Mygga. Hon gick sitt premielopp i maj och jag tycker hon känns väldigt fin. Planen är att hon ska starta i år och vi siktar mot stjärnorna. Sedan får vi se om hon klarar sitt kvallopp till att börja med.