Hallå där Christian Månsson

Christian Månsson, A-tränare på Skellefteåtravet, summerar sitt travår 2019 – och berättar om sina förväntningar på säsongen 2020.

Det här blir sista tränarintervjun inför Skellefteåtravets årspremiär den 7 januari.

Christian Månsson.

Kuskstatistik 2019: 71 starter, 6 segrar-13 andraplatser-4 tredjeplatser. 617 400 kronor inkört.

Tränarstatistik 2019: 129 starter, 9 segrar-21 andraplatser-8 tredjeplatser. 896 600 kronor insprunget till stallet.

Hur vill du summera ditt travår 2019?

– Det var ett klart fall framåt jämfört med de två föregående åren för stallet och vi fick ett kvitto på att vi är tillbaka. Hästarna har varit konkurrenskraftiga nog att kunna vara med och slåss om segrar, vilket känns skönt. Visserligen har det blivit på tok för många andraplatser och i vissa lopp har det varit frustrerande att de inte har fått vinna istället. Samtidigt är det ett steg uppåt att bli tvåa jämfört med säsongerna innan då man fick slåss om en femte- eller sjätteplats i bästa fall. Totalt sprang stallet in knappt 900 000 kronor och det är jag hyggligt nöjd med. Trots allt innehöll säsongen några struliga perioder med halsinfektioner och sedan fick vi också startförbud för hela stallet i några veckor, då ett fölsto hade ett virus och kastade sitt föl. För egen del gjorde jag en nödvändig axeloperation efter olyckan på Umåker 2018 och det gjorde att jag var borta från löpkörningen under en längre period.

Vilken var den största höjdpunkten 2019?

– Den otroliga starten på året där stallets hästar tog fyra raka segrar på lika många starter. En annan höjdpunkt var att min fru Stina, samt Jessica Nilsson och Jami Mikkonen, ställde upp på ett fantastiskt sätt och höll igång verksamheten när jag själv var sjukskriven i flera månader.

Vad har du för förväntningar på travåret 2020?

– Förväntningarna är stora. Det ska bli riktigt skoj att dra igång det här året och det känns som att vi har många hästar som inte har fyllt sin plånbok ännu. Bland de äldre hästarna finns det flera som knackar på dörren till att tjäna väldigt stora pengar. Jelmer Boshoeve, som blir 4 år nu, är en häst med hög kapacitet och han gillar jag skarpt. De treåriga kallbloden Amanda N.K och Garli Prinsessa ska bli intressanta att se när de kommer ut. Ros Svarten är tillbaka i min träning efter att ha haft problem med hjärtat. Nu har han haft en väldigt lång paus, så vi får se vad han kan prestera i lopp. Till att börja med ska han kvala på tisdag.

Vem blir stallets vinstrikaste häst 2020?

– Ingen aning faktiskt. Måste jag ändå gissa på någon så säger jag Jelmer Boshoeve.