Hallå där Jerker Bjurman

Jerker Bjurman, A-tränare på Skellefteåtravet, summerar sitt travår 2019 – och berättar om sina förväntningar på säsongen 2020.

Här på hemsidan kan ni läsa en ny tränarintervju varje dag fram till Skellefteåtravets årspremiär den 7 januari.

Jerker Bjurman.

Kuskstatistik 2019: 8 starter, 1 seger-0 andraplatser-1 tredjeplats. 53 300 kronor inkört.

Tränarstatistik 2019: 51 starter, 3 segrar-5 andraplatser-5 tredjeplatser. 487 902 kronor insprunget till stallet.

Hur vill du summera ditt travår 2019?

– Året började lite tokigt då vi hade dåligt foder och det tog ett tag innan vi lyckades identifiera det problemet. Men sedan våren har det rullat på enligt plan och med tanke på att jag bara haft två starthästar under andra halvåret så är jag tillfreds med resultaten. Enda plumpen var att Rappodina missade att kvala in till det norska stoderbyt med minsta möjliga marginal, men totalt sett gjorde hon en bra säsong ändå. Holter Oda gjorde en stark treåringssäsong och hade bara oturen att hon föddes i den hårdaste kullen någonsin. Katla Kiro fick lägga tävlingsskorna på hyllan i maj och gick till avelsboxen istället, vilket blev ett hålrum att fylla. För mig som varit bortskämd med hästar som Ängskalla och Katla Kiro de senaste åren så har det känts lite ovanligt att inte få leta V75-proppar på ett tag.

Vilken var den största höjdpunkten 2019?

– Det var att vi lyckades få Holter Oda i ordning till finalen i Kriteriestoet där hon slutade trea på 1.27,7 och rekordsänike med flera sekunder. Hon var bedrövligt dålig bara en månad tidigare och i försöket till Kriteriestoet två veckor tidigare var hon heller inte speciellt bra. Men det var skönt att hon presterade som bäst när det gällde som mest.

Vad har du för förväntningar på travåret 2020?

– Jag hoppas att Rappodina kan stabilisera sig på en högre nivå och att Holter Oda kan fortsätta leverera på samma nivå. Bland de ostartade hoppas jag att Ravn Kiro får visa vilken fin häst han är då han  kommer ut som treåring. Dessa tre är dem jag har klart högst förväntningar på kommande säsong.

Vem blir stallets vinstrikaste häst 2020?

– Det blir nog Holter Oda. Hon har mycket stålar att tävla om i de stora årgångsloppen och med klaff där så kommer hon att tjäna mest pengar av mina hästar.