Hallå där Per Gustafsson

Per Gustafsson, A-tränare på Skellefteåtravet, summerar sitt travår 2019 – och berättar om sina förväntningar på säsongen 2020.

Här på hemsidan kan ni läsa en ny tränarintervju varje dag fram till Skellefteåtravets årspremiär den 7 januari.

Per Gustafsson.

Kuskstatistik 2019: 114 starter, 7 segrar-9 andraplatser-15 tredjeplatser. 518 600 kronor inkört.

Tränarstatistik 2019: 34 starter, 3 segrar-2 andraplatser-4 tredjeplatser. 223 900 kronor insprunget till stallet.

Hur vill du summera ditt travår 2019?

– Ett ganska blekt år utan några större framgångar. Det egna stallet drogs med mycket halsinfektioner och då är det svårt att göra sig gällande. Det gick lite bättre i slutet av året då Storstjärna gjorde några bra lopp, vilket var glädjande. Jag trodde mycket på Il Vero Alfredo innan säsongen, men de gånger han kändes riktigt på gång så fick han halsproblem igen.

Vilken var den största höjdpunkten 2019?

– Storstjärnas seger i försöket i Grevins Minne. Hon kom med som sista häst och fick innerspår bakom startbilen och sedan vann vi från ledningen.  Hon gjorde också ett bra lopp i finalen som femma, men där hade hon en del otur då vi hamnade i dåliga ryggar och sedan valde jag fel väg.

Vad har du för förväntningar på travåret 2020?

– Jag har dragit ner till fem hästar i träning och det känns som en lagom nivå. Il Vero Alfredo och Storstjärna är väl de hästar som jag har störst förhoppningar på, men även Järnsaxa är en hyfsat bra häst. Juri’s Dream har varit seg att få igång, men han lyfte sig en del sista två starterna som fyraåring och börjar nu fatta vad det går ut på. Sedan har vi Ortio som antagligen kommer ut på tävlingsbanan som treåring. Det är alltid kul med nybörjare och det här är en avkomma efter Storstjärna, och det ska bli spännande att se hans utveckling.

Vem blir stallets vinstrikaste häst 2020?

– Jag hoppas och tror på Il Vero Alfredo. Han vintertränas just nu och planen är att han kommer ut på tävlingsbanorna när det bli sommarbana.