Hallå där Jens Eriksson

Jens Eriksson, A-tränare på Skellefteåtravet, summerar sitt travår 2019 – och berättar om sina förväntningar på säsongen 2020.

Här på hemsidan kan ni läsa en ny tränarintervju varje dag fram till Skellefteåtravets årspremiär den 7 januari.

Jens Eriksson.

Kuskstatistik 2019: 276 starter, 16 segrar-26 andraplatser-29 tredjeplatser. 1 749 232 kronor inkört.

Tränarstatistik 2019: 100 starter, 9 segrar-11 andraplatser-17 tredjeplatser. 916 432 kronor insprunget till stallet.

Hur vill du summera ditt travår 2019?

– Överlag ett rätt bra år. Precis som de senaste åren har vi haft rätt mycket halsinfektioner och det är såklart störande. När hästarna varit friska är det flera som tävlat på en bra nivå. Polar Northug kom in i träning i början av året och han hittade nya växlar innan han tyvärr blev skadad. Storspjuver blommade verkligen ut i slutet av säsongen och avslutade året med tre raka segrar. Zorro Swing har också kämpat på bra. Dessväre fick han dåliga startspår i V75 flera gånger under sommaren och hösten, och då fick han dålig utdelning i förhållande till de prestationer han gjorde.

Vilken var den största höjdpunkten 2019?

– Finlandsturnén med Polar Northug som var en upplevelse. Han var femma och trea i två lopp på två dagar där han mötte några av Nordens bästa snabbloppare. Hästen var verkligen kanonfin den helgen och slutade totaltvåa i en tuffa konkurrensen trots att löpningsförloppen blev rätt otacksamma.

Vad har du för förväntningar på travåret 2020?

– Den känns rätt bra. I nuläget börjar de flesta hästarna bli friska och rent allmänt är många på väg uppåt. Okinawa Roc kom till vårt stall i höstas och har inte fått visa vad hon kan riktigt kan än, men det är en häst som kan dra iväg en bit. Ett annat nyförvärv är Garrett Mix, men han var rätt nedkörd i psyket när han kom och fick börja med att vila en månad. Han kommer initialt att få snälla lopp när vi börjar starta med honom, men först och främst ska han få träna en månad till. Bland de hästar som blir 3 år vid årsskiftet tycker jag att Serious Sam känns riktigt bra och han kommer nog ut rätt tidigt. Bland de etablerade hästarna har jag rätt höga förväntningar på Storspjuver.

Vem blir stallets vinstrikaste häst 2020?

– Den ligan tror jag att Storspjuver vinner ganska enkelt. Han presterade makalöst bra när han fick vara frisk i slutet av den här säsongen och lärde sig också att öppna bättre från start. Kommande säsong kommer han att ha många fina lopp i Dubbelcupen där det finns fina pengar att köra om.