Hallå där Jan Gustavsson

Jan Gustavsson, B-tränare på Skellefteåtravet, summerar sitt travår 2019 – och berättar om sina förväntningar på säsongen 2020.

Med start idag fredag kan ni här på hemsidan läsa en ny tränarintervju varje dag fram till Skellefteåtravets årspremiär den 7 januari.

Jan Gustavsson.

Tränarstatistik 2019: 16 starter. 4 segrar-3 andraplatser- 0 tredjeplatser. 284 500 kronor insprunget till stallet.

Hur vill du summera ditt travår 2019?

– Bättre än förväntat. Jag trodde inte alls på den här utvecklingen för Forspärla när säsongen började utan hade inställningen att vi får anmäla så länge startpoängen räcker. Men hästen har utvecklats hela tiden och jag är väldigt positiv överraskad. Sett till inkörda pengar är det mitt bästa tränarår någonsin trots att jag bara haft en starthäst. I övrigt har jag hållit på med en ettårig hingst efter Bork Odin och Forssaga, men vi har bara kommit till inkörning och jag har inte börjat träna honom på riktigt än. Forsvira har lämnat ett föl efter Tekno Odin och det känns intressant för framtiden.

Vilken var den största höjdpunkten 2019?

– V75-starten på Solänget i september kunde ha blivit årets höjdpunkt då Forspärla var på väg mot seger, men galopperade på upploppet. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska svara. Alla fyra segrar som Forspärla tagit har varit roliga på sitt sätt. Måste jag säga en så blir det den senaste på hemmaplan i Skellefteå den 16 december, då jag har den i färskt minne. På förhand var jag lite tveksam då det var första staren på isbana den här vintern och hon hade en ganska tuff uppgift från dubbla tillägg, men hon skötte sig storstilat den dagen och avgjorde tämligen enkelt till slut.

Vad har du för förväntningar på travåret 2020?

– Ett mål som jag satt upp är att Forspärla ska bli ett miljonsto. Till dags dato har hon 770 100 kronor på vinstkontot så det är ingen omöjlighet att hon klarar det. Med tanke på vad hon presterat i år så är jag smått optimistisk inför nästa säsong. Jag hoppas att hon kan hitta ytterligare en växel.

Vem blir stallets vinstrikaste häst 2020?

– Forspärla är min enda starthäst i nuläget. Vi får se hur vi gör mycket med Forsvira nästa år. Det kan bli så att vi betäcker igen, men det kan också bli så att vi försöker sätta igång henne. Forsvira blev skrämd i hagen inför finalen i Norrlands Stoelit 2017 och fick en böjseneskada, vilket gjorde att hon fick gå till avelsboxen 2018. Min dotter Hanna ska ta licens för stor häst nästa år och tanken är att hon ska köra Forsvira i licensloppen. Känns hästen bra i dessa provlopp kanske vi börjar tävla med henne igen.