Lexington finaltvåa

Fyraårige Lexington Tooma, tränad av Carl-Evert Johansson, befäste sin ställning som Skellefteåtravets vinstrikaste häst i år efter en stark insats i Mäster Gustafs Pokal i Boden på torsdagskvällen.

Lexington Tooma vann sitt försök och slutade sedan tvåa i finalen från tillägg, vilket belönades med totalt 80 000 kronor.

I försöket var Lexington Tooma storfavorit från innerspår och han ledde också från start till mål. Efter ett snabbt inledningsvarv på 1.12,6 landade Lexington Tooma på 1.13,4a/1640 meter. Gabriella Laestanders Kabanoss fick ett fint lopp i rygg på ledaren och lucka till slut, och var bara slagen med hals som tvåa.

I finalen hade Lexington Tooma springspår på tillägg och fick en bra start till fjärde par utvändigt. På startvolten fick dock den finske favoriten Backward’s Boy ledningen utan strid och kunde öppna första 500 på beskedliga 1.16,0.

Ove A Lindqvist bakom Lexington Tooma valde att anfalla i tredjespår redan 950 kvar och efter en vass repa var han framme utvändigt ledaren 500 kvar.

Men trots att Lexington Tooma avslutade sista varvet på 1.12,5 hade han ingen chans att plocka ner ledande Backward’s Boy, som höll undan säkert med betryggande 1,5 längder.

Lexington Tooma krigade ändå berömvärt in i mål och landade på nya voltrekordet 1.13,2/1660 meter.

Där bakom fullföljde Kabanoss positivt som fyra från femte par utvändigt. Totalt tjänade Kabanoss 28 500 kronor på sina två lopp denna kväll.

I finalen i Bodentravets treåringsserie slutade Jelmer Boshoeve och Christian Månsson på andra plats som favoriter, vilket gav 50 000 kronor.

Månsson var offensivt från bakspår och forcerade sin häst till ledningen redan i utgången av första sväng. Detta kostade 1.13,2 första 500, men sedan fick Månsson dämpa farten till 1.17,2 första varvet.

Jelmer Boshoeve avslutade med 1.15,6 sista 500, men var chanslös att svara Bodenhästen Swagger som spurtade sylvasst över upploppet efter ett ha fått en invändig resa. Jelmer Boshoeve var slagen med 3,5 längder till slut och landade på 1.16,7a/2140 meter.

Där bakom fullföljde Livet De Lux, tränad av Martin Westerlund, klart godkänt som fyra på 1.16,8. Kusken Antero Heinonen bytte tredje inner mot andra ytter på sista långsidan innan han skickade fram Livet De Lux utvändigt om ledaren i sista sväng.

I ett kallblodslopp var Alicia Ignberg tvåa med Stjärnpinglan på 1.31,0a/2140 meter, vilket gav en prischeck på 15 000 kronor.