Polar Northug totaltvåa

Polar Northug gjorde en ny stark insats i finska Ylivieska när det var långlopp på söndagen.

Jens Erikssons träningshäst slutade trea i den tuffa konkurrensen på 1.26,4a/2600 meter och drog in 5000 euro, då han sammanlagt blev totaltvåa.

Trots att det handlade om lång distans – och trots att samma hästar hade ett tufft sprinterlopp i benen från igår – blev det full gas från början från flera finska ekipage. Jens Eriksson kom ner bra i banan från sitt sjättespår bakom bilen och hamnade initialt bra till i andraspår i främre träffen.

Men efter en utdragen spetskörning där första 500 gick på 1.17,0 och där favoriten Pyörylän Paroni galopperade bort sig blev det flera positionsbyten. Och med två varv från mål satt Polar Northug i dödens – precis som i lördagens lopp.

Det här var ingen position som Jens ville ha igen och cirka 1500 kvar lyckades han i en snäv situation komma ner i rygg på ledaren.

Första varvet gick på snabba på 1.23,0 och redan på sista långsidan var det flera hästar som hade problem att hänga med bakom tätgruppen där Polar Northug hängde med fint.

Drygt 500 kvar valde Jens Eriksson att lyfta ut Polar Northug i andra ytter och när en konkurrent galopperade i sista sväng så var han trea in på upploppet med god marginal ner till resten av fältet.

Över upploppet var det många trötta hästar. Finske Polara som fick en bra ryggresa tog över täten i sväng och höll undan på trötta ben före Josveis. Segertiden blev 1.25,8a/2600 meter.

Polar Northug hade inget kvar att ge sista 100 så Jens riktade bara in sig på att klara tredjeplatsen.

Tredjeplaten var värd 3 000 euro, men Polar Northug fick också en bonus på 2 000 euro då han sammanlagt var totaltvåa i helgens två lopp bakom Polara.