Norsk dubbel till Laestander

Stall Gabriella Laestander tog dubbla V75-segrar i norska Harstad på lördagen.

Totalt var det tio Skelleftehästar som åkte till Norge och tävlade. Här finns en fullständig rapport från tävlingarna.

Först ut var fyraåriga kallblodsstoet Polar Aurora som tog årets bästa placering då hon spurtade in som trea på nya rekordet 1.32,8/2060 meter. Från tillägg hittade Jens Eriksson en position mitt i fältet och Polar Aurora avslutade klart positivt längst ut i banan över upploppet och snodde tredjeplatsen kort före mål. De två främsta stod på startvolten och hade skaffat sig ointagligt försprång. Tredjeplatsen var värd 7000 norska kronor.

I det första V75-loppet var Alpha Estate och Jens Eriksson trea efter en fin resa i rygg på ledaren och tjänade 20 000 norska kronor. Det fyraåriga stoet var ute över en ovan distans, men hon kämpade starkt in i mål i detta långlopp och landade på 1.16,5/3010 meter. Sista biten in mot mål var det fyra hästar nästan på ett linje ett tag och i mål var Alpha Estate bara en halv längd efter vinnaren Lilla Robert som kördes av Hanna Olofsson.

På avstånd slutade Gabriella Laestanders nyförvärv Kabanoss femma från dubbla tillägg på 1.16,0/3050 meter. Kabanoss hamnade bra till i andra-tredje ytter, men kusken Hans Christian Holm satt kvar när det kom tidiga attacker bakifrån och satt instängd på sista långsidan. Kabanoss kom ut i sista sväng, men hade ingen möjlighet att ta upp jakten på de fyra främsta. Femtepriset var värt 8 000 norska kronor.

I John Buers Minneslopp blev det ett mycket dramatiskt upplopp där ett par av de mest betrodda hästarna gjorde bort sig med sig galopp. Jens Erikssons Polar Northug höll sig i trav hela vägen cch nådde en tredjeplats efter att ha kommit tillbaka något den sista biten. Jens svarade anfall i tredjespår ungefär varvet från mål och fick sedan rygg på sista långsidan.

I utgången av sista sväng var det inte rätta trycket i Polar Northug när det kom snabbare attacker längre ut, men han höll sin fart helt okej in i mål och landade på 1.25,2/2080 meter. Tredjeplatsen var värd 22 000 norska kronor.

I det femte V75-loppet hade Gabriella Laestanders fyraåringssto Staro Mary Lou (bilden ovan) uppvisning, då hon vann enkelt med propparna kvar från positionen utvändigt ledaren. Kusken Hans Christian Holm svarade ut storfavoriten Quadro Bonanza i tredjespår runt första sväng och tvingade denna att öppna 1.10,9 första 500.

Staro Mary Lou kröp ner i tredje invändigt en bit, men gled ut ganska snabbt och satte sig lugn i dödens. Över målrakan avgjorde Staro Mary Lou lekande lätt på 1.15,7a/2040 meter och tog hem förstapriset på 40 000 norska kronor.

Jens Erikssons Fanucci Am var trea i samma lopp på 1.16,0 och tjänade 12 000 norska kronor. Fanucci Am var lite för laddad från start och galopperade, men han ställde sig snabbt och fick sedan en bra resa i fjärde ytter. Det löste sig sedan perfekt då Jens satt kvar i andraspår och kunde glida fram ett par hack för att sedan komma ut framför hästarna i tredjespår.

Stall Gabriella Laestander avslutade sedan tävlingsdagen i Harstad med att återigen vinna Ole Bendiksens minneslopp för högsta klassen. De tre senaste åren har Premier Kronos vunnit detta lopp, men denna gång var det Marciano som tog hem segerchecken på 75 000 norska kronor.

Marciano fick ett drömlopp i andra ytter samtidigt som stallkamraterna Premier Kronos och Augustus F växelkörde i hårt tempo  i täten. Favoriten Little Red Corvette fick gå den tunga vägen utvändigt ledaren hela vägen och hade ingen chans att svara när Marciano svepte förbi.

Segertiden för Marciano skrevs till 1.11,3/1600 meter – bara en tiondel från Premier Kronos banrekord från förra året.

20 meter bakom Marciano tog Premier Kronos andrapriset på 37 500 norska kronor före Little Red Corvette. Augustus F blev fyra och fick 12 000 norska kronor.

– Hästarna trivs i Harstad och nu har det lossnat för Marciano, sade ägaren Bert Pettersson i segerintervjun.