1.22,8 av Polar Northug

Jens Erikssons träningshäst Polar Northug gjorde ett topplopp i finska Ylivieska på lördagen.

I en riktig fartfest travade Polar Northug nya rekordet 1.22,8a/1600 meter. Trots en otacksam resa utvändigt ledaren blev Polar Northug femma och slog flera namnkunniga motståndare.

Lördag och söndag avgörs Valackfursten – en tävling för kallblodsvalacker i högsta klassen – i finska Ylivieska.

På lördagen startade Skelleftehästen Polar Northug från spår sju bakom startbilen. Jens Eriksson kom ner i banan i ingången till första sväng, men hade inget flyt då han hamnade utan rygg som första häst i andraspår.

Samtidigt eldade andrahandsfavoriten Koskelan Akseli på ordentligt och öppnade första 500 på 1.17,0.

Till första varvet kom man på 1.22,0 och det visade sig till slut att det höga utgångstempot satte sina spår. 20-oddsaren Nopsan Vauhti skrällvann efter en perfekt resa i rygg på ledaren – med knapp marginal kom han sedan ut framför Polar Northug i början av upploppet.

Polar Northug stred tappert in i mål och var länge i platsstriden. Nu slutade han femma och slog bland annat favoriten Polara, som fick en perfekt resa i andra ytter och kunde sitt kvar fram till upploppet.

För femteplatsen fick Polar Northug 1 000 euro.

På söndag möts samma tolv hästar igen, men då med omvänd ordning på startspåren och över distansen 2600 meter.