Jazza hade show i Lycksele

Skelleftehästen Jazza Håleryd dominerade tisdagsvällens tävlingsdag i Lycksele med seger i både försök och final i Lyckselepokalen.

I finalen stod Jazza Håleryd med 20 meters tillägg och där avgjorde hon med en häftigt speedryck på sista bortre långsidan där hon från fjärde par utvändigt blåste förbi hela tätgruppen och passerade den ledande favoriten Hamilkar Boko in i slutsvängen.

Det började med att Jazza Håleryd vann sitt försök på 1.14,7/1640 meter. Detta trots att hon hamnade utvändigt ledaren.

– Hon gillar normalt inte dödens och därför körde jag så sakta som möjligt. Hon kändes annars jättefin och nu mötte hon lättare motstånd än normalt, sade kusken Ove A Lindqvist i segerintervjun.

Efter försökssegern var Ove A Lindqvist inne på att Jazza Håleryd skulle gynnas av två heat samma dag. Och där var han rätt ute. Jazza Håleryd svarade för en imponerande insats i finalen där hon sköljde förbi täthästarna och ryckte åt sig en klar ledning i sista sväng.

– Jag fick lägga hela lasset på baksidan då jag ville sätta hård press på ledande Hamilkar Boko. Efter det speedrycket blev det stumma ben till slut, men hästen kämpade väl och höll undan, sade Ove A Lindqvist i segerintervjun.

Jazza Håleryd vann finalen på 1.14,5/2160 meter. Det sexåriga stoet som tränas av Anki Frisk tjänade totalt 60 000 kronor (20 000+40 000) på sina två segrar i Lycksele.

Bakom Jazza Håleryd avslutade Gabriella Laestanders Marciano klart positivt från sjätte par utvändigt. Marciano var ute i spåren i slutkurvan och fick då långt fram till Jazza Håleryd, men han spurtade vasst upploppet ner och var bara en hals efter i mål.

Skellefteåtravet tog en mängd framskjutna placeringar i Lycksele under tisdagskvällen. Gunilla Bengtssons Rotets Lucifer var ytterst nära en skrällseger som eventuell 33-odssare. Nu visade målfotot att han åkte dit med en nos mot ledande Guli Vinn efter en hård strid upploppet ner.

Rotets Lucifer fick en fin resa i rygg på ledaren innan kusken Jens Eriksson lyfte ut honom i andra ytter på sista långsidan. Rotets Lucifer fick fritt rakt fram på upploppet då en konkurrent galopperade och höll farten bra utan att lyckas avgöra.

Med på målfotot och knappt slagen som trea var Byskehästen Blixten E.S med Martin M Nilsson som fullföljde starkt från tredje-fjärde ytter och sedan tredjespår genom hela slutkurvan. De tre främsta noterade alla samma tid, 1.27,6/1640 meter.

Andraplatser blev det också för Ior Express (tränad av Jonas Sandström), Facebook Am (Jens Eriksson) och Oddsy (Ove Eriksson).