Fyra segrar i Boden

Det blev storslam för Skellefteåtravet vid torsdagskvällens tävlingar i Boden. Moogie, tränad av Per Edström, fortsatte sitt segertåg och tog tredje raka i ett långlopp som ingick i kuskmatchen Björnkampen.

Vårvind (Lena Dahlbäck) och Marciano (Gabriella Laestander) tog sina första segrar för säsongen medan Fanucci Am vann sitt första lopp någonsin när han gjorde debut för Jens Eriksson.

Vårvind visade smygform som fyra i sin förra start på Skellefteåtravet då hon drogs bakåt av en trött konkurrent, men sedan avslutade sylvasst (1.21,5 sista 500).

Den här gången stod Vårvind ensam på start i ett försök till Dubbelcupen och kusken Malin Viklund utnyttjade det fina utgångsläget då hon valde att köra i ledningen i ett väl avvägt tempo. Efter 1.27,8 första varvet skruvades farten upp när ett par av tilläggshästarna styrdes på och kom upp utvändigt, men Vårvind drog på 1.24,0 hela sista varvet och då var det ingen som mäktade med att utmana över målrakan.

Vårvind landade på 1.25,5/2140 meter och det är hennes bästa tid någonsin över medeldistans. Förstapriset var 50 000 kronor och det här var Vårvinds första seger sedan november 2017.

Moogie spelades till storfavorit efter sina två tidigare segerlopp och infriade nu det högt ställda förväntningarna. Från tredje ytter valde Torbjörn Jansson att köra fram utvändigt ledaren 1600 kvar och via ett slutvarv på 1.14,3 i dödens avgjorde Moogie enkelt med två längder. Förstapriset var 30 000 kronor och segertiden skrevs till 1.16,3a/2640 meter. Bakom vinnaren spurtade Gaetano Web (tränad av Fredrik Morén)  in till en tredjeplats efter en resa i rygg på ledaren och lucka i början av upploppet.

– En liten häst, men fin på alla sätt. När jag ryckte tussarna avgjorde hon direkt, sade Torbjörn Jansson i segerintervjun efter loppet.

Marciano satt i femte par utvändigt i ett väldigt utdraget fält där Rally Funny eldade på i ledningen och öppnade upp en stor lucka till resten av fältet. Via en sylvass avslutning på 1.08,5 sista 400 hann Marciano fram till en säker seger med en halv längd då Rally Funny stumnade mycket till slut.

Efter en säsong som varit väldgt mycket upp och ner gjorde nu Marciano sin klart bästa insats på mycket länge, då han vann på 1.13,5a/2140 meter och tjänade 50 000 kronor. Där bakom avslutade Jazza Håleryd (Anki Frisk) helt okej som trea på 1.13,6.

– Det var tufft tempo hela vägen och det stämde bra för oss, sade segerkusken Mika Forss efter att ha kört Marciano för första gången.

I det avslutande P21-loppet vann Fanucci Am/Jens Eriksson säkert med 1,5 längder på 1.16,0a/2140 meter. Fanucci Am hamnade i femte ytter från tredje startled och började avancera i tredjespår i ryggar dryga varvet från mål. Halvvarvet kvar attackerade Fanucci Am för egen maskin och ledande Loke Is My Name orkade inte stå emot till slut.

Av Skellefteåtravets hästar ska även Tigerfeet Dynamite (Anders Lundqvist), Blixten E.S (Martin M Nilsson) och Jelmer Boshoeve (Christian Månsson) framhållas för sina insatser.

Tigerfeet Dynamite kutade nya rekordet 1.12,7a/1640 meter och blev tvåa i ett rivigt sprinterlopp från rygg ledaren, slagen med tre längder av vinnaren Lennox Laday.

Blixten E.S rekordsänkte till 1.27,3a/2140 meter när han avslutade starkt som tvåa från köposition tillsammans med Mika Forss. Blixten E.S fick långt fram till ledande Kjärs Emil på sista långsidan, men via 1.22,9 sista 400 var han bara en halv längd efter i mål.

Tvåa slutade också Christian Månssons nyförvärv Jelmer Boshoeve som slutade tvåa i ett treåringslopp och tjänade 25 000 kronor. Jelmer Boshoeve satt i fjärde par utvändigt från början, men efter en del positionsbyten och galopper var han helt plötslig först i andraspår.

Månsson gick fram och kände på ledande favoriten Dante Godiva i sista sväng, men var utan chans att utmana denne till slut. Jelmer Boshoeve tog dock andraplatsen med klar marginal på 1.17,0/2140 meter.