Första segern för Amalia

Lill Alfred och Amalia Larsson (bilden) var lördagens mest överlägsna vinnare på Skellefteåtravet. Tveklöst var de också tävlingsdagens mest populära vinnare – för Amalia var det nämligen första segern någonsin som kusk.

– Det känns nästan ofattbart. Det här är något jag drömt om länge, sade Amalia i segerintervjun.

Ett syfte med att svensk travsport införde breddlopp för några år sedan var att yngre förmågor skulle få chansen att köra fler lopp utan att behöva möta de allra vassaste och rutinerade kuskarna.

För Amalia Larsson var det här hennes tionde lopp sedan hon började köra för drygt ett år sedan.

– Jag har vunnit ponnylopp tidigare, men det här är något annat, sade Amalia efter segern med Lill Alfred.

Från början hamnade Lill Alfred utvändigt om ledaren, men efter ungefär ett varv tryckte han sig till ledningen. Amalia höll ett jämnt tempo där framme och sista halvvarvet var det ingen som kunde följa hemmaekipaget. Segermarginalen blev hela åtta längder och segertiden skrevs till 1.35,0a/2140 meter.

Hemmatränaren Per Gustafsson ramade in V4-omgången som inledde tävlingsdagen. Först ledde Per runt om tillsammans med egentränade Storstjärna som tog sin första seger på tre år. Men då ska påpekas att Storstjärna var borta från tävlingsbanan i två år på grund av avelsarbete.

Bakom knepige men fartfyllde Troll Odin blev också en spetstriumf för Per Gustafsson. Storskrällen Stumne Flinka försökte utmana i början av upploppet, men sista biten gick Troll Odin undan till en klar seger med tre längder.

Övriga två V4-vinnare var Bodenhästen Beach Lover som ledde hela vägen tillsammans med Frida Simonsson och French Target/Jenny Engfors som bara var bäst trots att man fick harva utvändigt ledaren en stor del av loppet.