Ängens Airman nära skräll

Det blev inga segrar för Skellefteåtravet vid söndagens Grand Slam 75 på Umåker, men en rad pallplatser kunde räknas in. Närmast att vinna var Ängens Airman som gjorde en mersmakande årsdebut och spurtade sylvasst som tvåa som eventuell 47-oddsare, bara slagen med huvud av vinnaren Cash’Em.

Birgitta Westermarks Ängens Airman hade ingen tur med löpningsförloppet. Kusken Krister Söderholm backade sist från spår åtta bakom startvingen och hamnade i sjätte par invändigt.

När Ängens Airman följde med i tredjespår 900 kvar fick han inga vidare ryggar utan Krister Söderholm fick gå tillbaka i andraspår och köra lite slalom till slut. Det dröjde tills en bit in på upploppet innan Ängens Airman fick fritt spurtutrymme längst ut i banan och via 1.12,4 sista 400 spurtade han till sig en andraplats värd 17 500 kronor. Han landade på 1.17,0a/2140 meter och hade samma tid som vinnaren Cash’Em.

Även Jami Mikkonens Queen Rick tjänade 17 500 kronor som tvåa i ett GS75-lopp. Efter en resa i fjärde invändigt hittade Jami ut 300 kvar och Queen Rick spurtade duktigt till andraplatsen 1,5 längder bakom Bergsåkerhästen Tzarina, som tog karriärens första seger från ledningen. Queen Rick landade på 1,16,9a/1640 meter.

I ett ramlopp gjorde Jennifer Lundströms fyraåring Breaking Bad en positiv årdebut som tvåa. Från tillägg hamnade fuxen i femte par utvändigt i ett lopp där det var lågt tempo i täten. Breaking Bad avslutade starkt och hade bra fart över mål utan att kunna hota vinnaren.

Jan Gustavssons Forspärla tog en tredjeplats efter att Janne Norberg gett hästen en spårsnål resa fram till upploppet. Forspärla såg segerfarlig ut ett tag på upploppet, men fick aldrig grepp på favoriten S.T.C.C. Faksen som höll undan till seger från ledningen.

Jan Hällgrens Sambucus P.R var länge med i segerstriden i snabbloppet. Sambucus P.R kördes till ledningen av Ulf Ohlsson och tvingades sedan öppna 1.13,5 första varvet. Sambucus mattades något på upploppet och landade på 1.14,3a/1640 meter som fyra, men de ska påpekas att han hade samma tid som de tre främsta och var inte stort slagen.