Katla Kiro satte nosen först

Det bjöds på en häftig upploppsduell i ett av kallblodsloppen vid måndagens lunchomgång på Skellefteåtravet.

Till slut stod hemmahästen Katla Kiro som segrare. Från positionen utvändigt ledaren utmanade hon ledande Kolbergs Lillefot rejält sista biten in mot mål och i slutstegen lyckades hon sätta nosen först tillsammans med John Östman i vagnen.

I sin förra start, då Katla Kiro var tvåa på V75, passerade hon miljonen i insprungna pengar. Nu tog Jerker Bjurmans topphäst sin elfte seger i karriären.

Kort om måndagens lunchlopp på Skellefteåtravet:

Lopp 1: Quantum Joker träffade perfekt från springspår på tillägg tillsammans med hemmakusken Peter Wikström och satt i ledningen in i första sväng. Höll sedan undan till karriärens första seger i 22:a starten. Vidar Caprese stod ensam på startvolten, men galopperade efter 100 meter och blev av med ledningen. Fick istället ett lopp i rygg på ledaren. Försökte störtdyka på open stretch sista biten, men tog sig inte förbi ledaren. Bentley U.N.G tredje ytter. Anföll 600 kvar och fullföljde okej utan att kunna utmana om segern.

Lopp 2 (V4-1): Fantom i femte par utvändigt. Började röra på sig i tredjespår 1200 kvar och kom ner fint i andra ytter på sista långsidan. Bröt ut i ingången till slutsvängen och galopperade 450 kvar. Skicklige Janne Norberg fick dock ner hästen i trav igen och styrde ut till anfall på upploppet. Avgjorde säkert med två längder sista 100. Bläs Laban i fjärde ytter, Satt kvar när det kördes bakifrån och kusken Leif Eriksson valde att gå invändigt 850 kvar. Avslutade klart bra som tvåa. Risådina galopperade efter start och hamnade djupt nere i kön. Gick en invändig upphämtning till en början, men var ute i spåren i sista sväng och gjorde ett starkt slutvarv som trea i mål.

Lopp 3 (V4-2): Mundus L.N blev av med ledningen initialt. Lämnade tredje invändigt efter 600 meter och tryckte upp farten i dödens. Pressade sig till ledningen dryga varvet från mål. Höll undan säkert med en halv längd till slut. Hawaii Rigas tredje ytter. Till attack 650 kvar och fick gå först i tredjespår runt slutsvängen. Fullföljde överraskande bra som eventuell 100-oddsare. Albiorix till ledningen efter 400 meter från tillägg. Utsattes för press efter en bit och kusken Ove A Lindqvist valde till slut att släppa. Fick chansen på open stretch, men blev inget allvarligt hot mot vinnaren.

Lopp 4 (V4-3): Katla Kiro tidigt fram utvändigt ledaren från tillägg. Tryckte upp tempot på sista bortre långsidan och var nära att ta sig förbi ledaren. Blev kvar utvändigt och kördes på säkerhet runt svängen. Gick i rejäl närkamp sista biten och avgjorde med nos i en häftig upploppsduell. Kolbergs Lillefot höll upp ledningen från innerspår. Fick bestämma på 1.30,9 första varvet. Nära att hålla undan. Stilig bra till i andra ytter. Hade svårt att följa sin rygg runt slutsvängen, men höll sin fart duktigt som trea och är fortsatt väldigt nyttig.

Lopp 5 (V4-4): Favoriten Wasa Warrior hamnade bra till i andra ytter från tillägg. Fick anfallsorder 650 kvar av John Östman och blåste snabbt förbi täthästarna. Höll undan säkert med en halv längd till slut. Oleander Face femte ytter. Gick med i tredjespår på sista långsidan och tvingades ut i vida spår mitt i sista sväng. Avslutade sylvasst, men hade för långt fram till vinnaren. Victory Sreamline sist invändigt. Fick också långt fram, men visade bra vinterform i en positiv avslutning.