För att få träna och köra/rida travhästar i Sverige krävs att du har en licens.

Det finns flera olika licenstyper i Sverige. En professionell tränarlicens är en A-licens och A-licenserna beviljas av Svensk Travsport. Alla andra licenser beviljas av det lokala travsällskapet.

Licenstyper

Från och med 1 januari 2020 införs nya och förenklade licensbestämmelser. Det kommer att finnas två typer av tränarlicens, A- och B-, samt en kör- och montélicens. För ponnytravet gäller samma licensbestämmelser som tidigare.

Tränarlicens

A-licens:
Du får träna obegränsat antal hästaroch detta är din huvudsakliga yrkesverksamhet.

Grundkrav A-licens:

  • Vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige.
  • Ha fem års väl genomförd praktik. En del av denna ska du ha fått vid anställning hos A-tränare, om du inte drivit en egen tränarrörelse under en längre period.
  • Du ska med godkänt resultat ha genomgått A-tränarkurs eller Hippologexamen med särskild tilläggskurs.
  • Du ska ha giltig F-skattsedel som årligen ska skickas in till Svensk Travsport.


B-licens:
Du får träna ett obegränsat antal hästar som du är företrädare eller firmatecknare för, samt fem hästar som du inte är företrädare eller firmatecknare för.

Grundkrav B-licens:

  • Vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige.

Du ska ha av Svensk Travsport fastställd kompetens och med godkännande ha genomgått av Svensk Travsport föreskriven B-licensutbildning.

Kör- och montélicens

Kör-/Montélicens ger dig rätt att köra/rida i tävling, det vill säga i totalisatorlopp, kvalificeringslopp, premielopp eller poänglopp. Det finns två typer av körsvenskrav, kategori 1 och kategori 2.

Grundkrav kör- och montélicens:

  • Du ska ha minst ett års erfarenhet av körning/ridning av travhästar.
  • Du ska med godkänt resultat ha genomgått kör-/montélicensutbildning.
  • Du kan ta ut kör-/montélicensen under det kalenderår du fyller 16 år.

Körsvenskrav kategori 1:
Du ska ha kört minst 100 lopp senaste fem åren, varav minst 20 lopp senaste två åren. Licenstagare som kör/rider åt andra mot ersättning ska vara godkänd för F-skatt.

Körsvenskrav kategori 2:
Du ska ha godkänd kör-/montélicensutbildning. Licenstagare som kör/rider åt andra mot ersättning ska vara godkänd för F-skatt.

Ponnytrav
För ponnytrav krävs en särskild licens. För personer 25 år och yngre gäller licensen både träning och körning och/eller ridning. Övriga har licens enbart för träning. Har du licens för varm- eller kallblod gäller den på motsvarande sätt för ponnytrav, men du måste ändå ansöka om licens för ponny.

 

Vill du ta licens?

Licensutbildningar hålls på alla travbanor i Sverige. Är du intresserad av att utbilda dig och söka licens skall du vända dig till travskola@skelleftea.travsport.se